Stijgende tendens: Belgen gaan kleiner maar efficiënter wonen

Geschreven op 23 januari 2020

De Belg heeft een baksteen in de maag. Een alom bekend gegeven waar door de nakende betonstop toch even bij stilgestaan moet worden. Als projectontwikkelaar denken wij mee over dit vraagstuk om in de toekomst meer te gaan doen met minder ruimte.

De Brouwerij loft

Reconversie van oude, verloederde gebouwen of sites in of aan de rand van steden is één van de zaken waar we sterk op inzetten. We zoeken naar een betere balans tussen grijs en groen en creëren zo de woningen van morgen.

Naar schatting blijkt dat op dit moment al bijna de helft van de Belgen op een appartement woont. Natuurlijk staat naast het woord “appartement” een dikke kantlijn aangezien “een appartement anno 2019” een heel andere invulling heeft gekregen dan vroeger. Nu zijn er studio’s, lofts, penthouses en ook appartementen met een eigen daktuin. De variatie is groot en groeit nog steeds.

Demografische en financiële oorzaak

We gaan met zijn allen dus dichter bij elkaar wonen op steeds minder ruimte. Er zijn verschillende redenen voor deze stijgende tendens. Enerzijds heb je de financiële kant van het verhaal. De rentevoeten staan dan wel historisch laag, dit neemt niet weg dat vastgoedprijzen hoog liggen en zelfs stijgen. Anderzijds heb je de demografische achtergrond. Er zijn steeds meer singles en eenoudergezinnen die kiezen voor een kleinere woning of appartement omdat een huis voor hen alleen veel te groot of te duur is. De combinatie van deze twee factoren leidt tot een toename van mensen die kiezen voor een nieuwbouwappartement met alle moderne comfort. Daarbovenop en zeker niet minder belangrijk: bij een appartement liggen de vaste kosten en de woonkosten een pak lager dan bij een huis.

Kleiner maar efficiënter

De gemiddelde bewoonbare oppervlakte van een appartement is sinds enkele jaren al van zo’n 85m² naar 75m² terug gevallen. Inboeten aan ruimte betekent echter niet inboeten aan comfort. Doordat woonunits kleiner worden, moeten we ook efficiënter gaan nadenken over de beschikbare ruimte en die beter gaan indelen. CAAAP heeft hiervoor het SmartOne principe ontwikkeld. In dit concept worden alle technische ruimtes gecombineerd rond 1 centrale koker en kan je flexibel omgaan met één grote, open ruimte. Een budgetvriendelijke oplossing op maat van starters, investeerders en jonge gezinnen. Kijk zeker eens op www.leanderhof.be om deze nieuwe woningen en appartementen zelf te ontdekken.

Leanderhof modelappartement

Kiezen voor een rustiger leven

In de stad wonen, betekent in de meeste gevallen ook dichter bij je werk of bij het openbaar vervoer wonen. Dit betekent minder tijdsverlies of stress tijdens je woon-werkverkeer en een rustigere balans tussen leven en werken.

Compacter wonen wordt in de toekomst onvermijdelijk en België deint stilaan mee op deze nieuwe “way of living”. Als projectontwikkelaar en stadskernvernieuwer denken we mee om op een efficiëntere manier om te gaan met de ruimte die we innemen en om de beschikbare woonoppervlakken slimmer in te zetten.